Indian History 200+ Questions MCQs asked in Previous Examinations

Print Friendly, PDF & Email

1. Which among the following Mughal Emperor was illiterate? (A) Shah Jahan (B) Aurangzeb (C) Akbar (D) Jahangir Ans. C

2. Which act ended the “Trade Monopoly” of the East India Company? (A) Regulating Act of 1773 (B) Pitt’s India Act of 1784 (C) The Charter Act of 1833 (D) The Charter Act of 1813

3. Sanchi Stupa was built by? (A) Akbar (B) Humayun (C) Ashoka (D) Narasimha Ans. C

4. Which queen of the Kakatiya dynasty ruled over Warangal, part of modern Telangana? (A) Rudramadevi (B) Ahilyadevi (C) Bhagwati (D) Bhanumati Ans. A

5. In 1528, __________ defeated the Rajputs at Chanderi. (A) Humayun (B) Akbar (C) Jahangir (D) Babur Ans. D

6. Where was the ‘Azad Hind Fauj’ founded? (A) Singapore (B) Thailand (C) Britain (D) Italy Ans. A

7. Who is known as the ‘Father of Indian Unrest’? (A) Anant Singh (B) Bal Gangadhar Tilak (C) Bhagat Singh (D) Dadabhai Naoroji Ans. B

8. Who led the Bardoli Satyagraha movement? (A) Mahatma Gandhi (B) Rabindra Nath Tagore (C) Sardar Vallabhbhai Patel (D) Chittaranjan Das Ans. C

9. Who amongst the following was the successor of Sikh Guru Har Krishan? (A) Guru Angad Dev (B) Guru Tegh Bahadur (C) Guru Hargobind (D) Guru Amar Das Ans. B

10. Lord Cornwallis is known for _____. (A) permanent revenue settlement of Bengal (B) attacking the caste system (C) land revenue settlement of United States (D) ryotwari settlement of Madras Ans. A

11. In which year (in AD) was the East India Company established? (A) 1664 (B) 1632 (C) 1600 (D) 1608 Ans. C

12. Who was the founder of the Ghadar Party? (A) Basant Kumar Biswas (B) Sohan Singh Bhakna (C) Ram Prasad Bismil (D) Kartar Singh Ans. B

13. Who wrote ‘Akbarnama’? (A) Abul Fazal (B) Faizi (C) Abdur Rahim (D) Abdul Qadir Ans. A

14. Which Sikh Guru initiated ‘The Khalsa’? (A) Guru Nanak Dev (B) Guru Gobind Singh (C) Guru Angad Dev (D) Guru Tegh Bahadur Ans. B

15. In which battle was Siraj ud–Daulah was defeated by Lord Clive? (A) Battle of Plassey (B) Battle of Buxer (C) Battle of Panipat (D) Battle of Haldighati Ans. A

16. Which emperor wrote the play ‘Nagananda’ in Sanskrit language? (A) Prabhakaravardhana (B) Harshavadhana (C) Chandragupta II (D) Bindusara Ans. B

17. Who was the first female emperor of India? (A) Noor Jahan (B) Razia Sultana (C) Rani Rudrama Devi (D) Queen Didda Ans. B

18. Who was the first Governor General of British India? (A) Lord William Bentick (B) Lord Dalhousie (C) Lord Cornwallis (D) None of these Ans. A

19. Takshashila University was located between which two rivers? (A) Indus and Jhelum (B) Jhelum and Ravi (C) Beas and Indus (D) Satluj and Indus Ans. A

20. Who is the most prominent god of ‘Rig Veda’? (A) Indra (B) Agni (C) Pashupati (D) Vishnu Ans. A

21. Who shot dead John Saunders on 17th December 1927? (A) Bhagat Singh (B) Mangal Panday (C) Sukhdev (D) Bipin Chandra Pal Singh

22. Sardar Vallabhbai Patel was the leader of _______. (A) Bhoodan Movement (B) Rowlatt Satyagraha (C) Bardoli Satyagraha (D) Swadeshi Movement

23. Which of the following was a leader of the Hindustan Socialist Republican Army founded in 1928? (A) Khudiram Bose (B) Bhagat Singh (C) Chandra Shekhar Azad (D) Subhash Chandra Bose Ans. C

24. The Poona Pact was signed between Mahatma Gandhi and __________. (A) Muhammad Ali Jinnah (B) Lord Irwin (C) Subhash Chandra Bose (D) B.R. Ambedkar Ans. D

25. Which Governor General abolished the ‘Sati System’ in India? (A) Lord Canning (B) Lord Ripon (C) Lord Wiliam Bentinck (D) Lord Dalhousie Ans. C

26. During their rule the British persuaded or forced cultivators in Madras to grow __________. (A) Jute (B) Tea (C) Sugarcane (D) Rice Ans. D

27. The queen with the title Didda ruled over which part of India between 980-1003? (A) Avadh (B) Kashmir (C) Sindh (D) Bengal Ans. B

28. Big landlords or warrior chiefs in the seventh century were acknowledged as _________ by the existing kings? (A) Rashtrakutas (B) Chalukya (C) Samantas (D) Brahmanas Ans. C

29. The Agra fort was built by – (A) ShahJahan (B) Akbar (C) Jahangir (D) Babur Ans. B

30. During their rule the British persuaded or forced cultivators in Punjab to grow __________. (A) Jute (B) Tea (C) Sugarcane (D) Cotton Ans. D

31. The Red fort in Delhi was the residence of emperors of which dynasty in the 17th century? (A) Rajput (B) Khalji (C) Tughlaq (D) Mughal Ans. D

32. During their rule the British persuaded or forced cultivators in Bengal to grow __________. (A) Jute (B) Tea (C) Sugarcane (D) Wheat Ans. A

33. The Mongols under ___________ invaded Transoxiana in north-east Iran in 1219. (A) Timur Lang (B) Nadir Shah (C) Ahmed Shah Abdali (D) Genghis Khan Ans. D

34. Indian Mughal paintings originated during the rule of which Mughal Emperor? (A) Humayun (B) Akbar (C) Jahangir (D) Shah Jahan Ans. A

35. Dara Shikoh was killed in conflict with this brother _________. (A) Jahangir (B) Aurangzeb (C) Babur (D) Shah jahan Ans. B

36. The Arabic work of al-Biruni that gave an account of the subcontinent is called ________. (A) Kitab – Al Hind (B) Kitab – Al Bharat (C) Pustak – Al Hind (D) Pustak-Al Bharat Ans. A

37. Arrest of _________ in 1930 led to angry demonstrations in streets of Peshawar. (A) Abdul Ghaffar Khan (B) Abul Kalam Azad (C) Zakir Hussain (D) Muzaffar Ahmed Ans. A

38. The _________ were the successors of Timur, the ruler of Iran, Iraq and modernday Turkey. (A) Rajputs (B) Khaljis (C) Mughals (D) Tughluq Ans. C

39. Where is Humayun’s Tomb is located? (A) Hyderabad (B) New Delhi (C) Mumbai (D) Kolkata Ans. B

40. The Tomara Rajputs, were defeated in the middle of the twelfth century by the Chauhans of _________. (A) Ayodhya (B) Ajmer (C) Dwarka (D) Gwalior Ans. B

41. For how many days did Mahatma Gandhi’s volunteers of the Salt satyagrah walked? (A) 24 (B) 36 (C) 12 (D) 6

42. Who started construction of Nalanda (Mahavihara)? (A) Dharampala (B) Ashoka (C) Kumaragupta(D) Harihara Ans. C

43. Sultan Mahmud was a ruler of_____. (A) Persia (B) Ghazni (C) Lahore (D) Arab Ans. B

44. Gol Gumbaz was designed by? (A) Ustad Ahmad of Lahouri (B) George Wittet (C) Henry Irwin (D) Yaqut of Dabul Ans. D

45. Akbar was __________ years old when he became emperor. (A) 16 (B) 19 (C) 13 (D) 10 Ans. C

46. ________ was imprisoned for the rest of his life by Aurangzeb. (A) Akbar (B) Shah Jahan (C) Jahangir (D) Babur Ans. B 4

47. Name the Commission that came to India in 1928 to reform India’s constitutional system. (A) Rowlatt Act (B) Pitt’s India Act (C) Partition of Bengal (D) Simon Commission Ans. D

48. Name the British General who was responsible for the Jalliawalla Bagh massacre. (A) Hastings (B) Cornwallis (C) Dyer (D) Dalhousie Ans. C

49. _________, succeeded to the throne of Ferghana in 1494 when he was only 12 years old. (A) Humayun (B) Akbar (C) Jahangir (D) Babur Ans. D

50. In 1918, Mahatma Gandhi went to _______ to organise a satyagraha movement amongst cotton mill workers. (A) Madras (B) Bombay (C) Surat (D) Ahmedabad Ans. D

51. Murshid Quli Khan, Alivardi Khan and Sirajuddaullah were all nawabs of _____? (A) Lucknow (B) Varanasi (C) Hyderabad (D) Bengal Ans. D

52. Sher Khan defeated _________ at Chausa (1539) and Kanauj (1540), forcing him to flee to Iran. (A) Aurangzeb (B) Humayun (C) Muhammad Azam Shah (D) Bahadur Shah I Ans. B

53. Gol Gumbaz is located in? (A) Kerala (B) Gujarat (C) Rajasthan (D) Karnataka Ans. D 54. Noor Jahan was the wife of which Mughal emperor? (A) Babut (B) Akbar (C) Shah Jahan (D) Jahangir Ans. D

55. _________first became the capital of a kingdom under the Tomara Rajputs. (A) Delhi (B) Pataliputra (C) Calcutta (D) Taxila Ans. A 56. Rajendra I was the son of? (A) Bindusara I (B) Devabhuti I (C) Skanda Gupta I (D) Rajaraja I Ans. D

57. According to the categories of land mentioned in the Chola inscriptions ___________ was known as the land gifted to temples? (A) Vellanvagai (B) Brahmadeya (C) Shalabhoga (D) Devadana Ans. D

58. According to the categories of land mentioned in the Chola inscriptions ________ was known as the land gifted to Brahmanas? (A) Vellanvagai (B) Brahmadeya (C) Shalabhoga (D) Devadana Ans. B

59. Prithviraja III (1168-1192) was a best known ___________ ruler. (A) Chahamana (B) Gahadavala (C) Chalukya (D) Brahmana Ans. A

60. Dhamek Stupa was built by? (A) Akbar (B) Humayun (C) Ashoka (D) Narasimha Ans. C

61. In which year french revolution broke out? (A) 1917 (B) 1911 (C) 1789 (D) 1790 Ans. C

62. Abdul Fazal was the son of a Sufi saint; name him. (A) Sheikh Mubarak (B) Hazarat Kwaja (C) Nasiruddin Chirag (D) Baba Qutubuddin Bakhtiyar Kaki Ans. A 5

63. Indian National Congress split for the first time in its session at ? (A) Allahabad (B) Calcutta (C) Surat (D) Lahore Ans. C

64. The first Buddhist Council was held at _____________ . (A) Kashmir (B) Rajagriha (C) Pataliputra (D) Vaisali Ans. B

65. Who was the founder of the Satvahana Empire? (A) Kanha (B) Simuka (C) Hala (D) Gautamiputra Ans. B

66. Vikramashila University was founded by __________ (A) Chandra Gupta Maurya (B) Kanishka (C) Dharmapala (D) Pulakesin II Ans. C

67. In the battle of Panipat, Babar faced the armies of (A) Jainchand (B) Hemu (C) Daulat Khan (D) Ibrahim Lodi Ans. D

68. The Upanishads are the. (A) Great Epics (B) Story Books (C) Source of Hindu Philosophy (D) Law Books Ans. C

69. Which of the following institutions was not founded by Mahatama Gandhi? (A) Sabarmati Ashram (B) Sevagram Ashram (C) Vishva-Bharti (D) Phoenix Ashram Ans. C

70. The people of the Indus valley civilization worshipped. (A) Vishnu (B) Pashupati (C) Indra (D) Brahma Ans. B

71. English education was introduced in India by (A) Curzon (B) Macaulay (C) Dalhousie (D) Bentick Ans. B

72. Who were the patrons of Sangam Literature? (A) Nayakas (B) Chandellas (C) Pandyas (D) Solankis Ans. C

73. The silver coin ‘tanka’ was introduced by _________. (A) Qutubuddin Aibak (B) Iltutmish (C) Balban (D) Bahram Khan Ans. B

74. Where in India was the first French factory established? (A) Surat (B) Pondicherry (C) Chandannagore (D) Masulipatnam Ans. A

75. How many great powers (Mahajanapada) existed in the seventh and sixth centuries BCE during the life of Lord Gautama Buddha? (A) 11 (B) 13 (C) 17 (D) 16 Ans. D

76. Which of the following is not one of the monarchy states that existed in India in the seventh and early sixth centuries BC? (A) Magadha (B) Vaishali (C) Avanti (D) Kosala Ans. B

77. In which year Project Tiger was launched in India? (A) 1982 (B) 1992 (C) 1979 (D) 1973 Ans. D

78. Name the state of the following which Chandragupta I had got in the dowry from Lichhavi. (A) Pataliputra (B) Prayag (C) Saket (D) Ujjain Ans. A 6

79. Who was the founder of the Chalukya dynasty? (A) Pulaksen First (B) Kirtivarman (C) Narasimhavarman (D) Mangalsa Ans. A

80. _______ was the first Muslim ruler whose empire covered almost the whole of India up to its extreme south. (A) Allaudin Khilji (B) Jalal-ud-din Khilji (C) Ghiyas ud din Balban (D) Firoz shah Tughlaq Ans. A

81. The popular Bagh cave paintings are found in______. (A) Madhya Pradesh (B) Himachal Pradesh (C) Sikkim (D) Odisha Ans. A

82. The Badami Chalukyas first had their capital at ___ before they moved it to Badami. (A) Pattadakal (B) Aihole (C) Hubli (D) Bijapur Ans. B

83. Which was the first Muslim dynasty that ruled India? (A) Slave dynasty (B) Tughlaq dynasty (C) Lodhi dynasty (D) Khilji dynasty Ans. A

84. Who among the following was a slave of Muhammad Ghori, who became the ruler after the death of his master and founded the Slave Dynasty? (A) Ghiyas ud din Balban (B) Iltutmish (C) Nasir-ud-din Mahmud (D) Qutab-ud-din Aibak Ans. D

85. Vikramashila University was founded by ________, a Pala king. (A) Dharmapala (B) Mihira Bhoja (C) Rajendra Chola (D) Pulakeshin I Ans. A

86. Mihira Bhoja was the ruler of _________. (A) Chola (B) Rashtrakuta (C) Chalukya (D) Pratihara Ans. D

87. The period between __________ in India’s history is known as the Delhi Sultanate period. (A) 1206 AD and 1526 AD (B) 745 AD and 1245 AD (C) 1105 AD and 1445 AD (D) 1456 AD and 1675 AD Ans. A

88. Veer Kunwar Singh Jayanti is celebrated in________ in order to recognise the achievements of Kunwar Singh during the Indian rebellion of 1857. (A) Uttarakhand (B) Bihar (C) Uttar Pradesh (D) Himachal Pradesh Ans. B

89. In which of the following places was the rule of the Wadiyar dynasty? (A) Patna (B) Mysore (C) Jabalpur (D) Guwahati Ans. B

90. Which queen died in 1564 during the defending the Garh Kantaga while fighting with Mughal forces? (A) Rani Avantibai (B) Rani Durgavati (C) Rani Rudrabara (D) Rani Ahilyabai Ans. B

91. In which year Dorabji Tata set up the Tata Iron and Steel Company (TISCO)? (A) 1913 (B) 1919 (C) 1911 (D) 1907 Ans. D

92. In 1026 AD, who attacked and looted the famous Somnath temple? (A) Muhammad Ghauri (B) Mahmood Ghazni (C) Genghis Khan (D) Nadir Shah Ans. B 7

93. In 1876, the Indian National Association was established by _______ in Calcutta. (A) V. K. Chiplunkar (B) Anand Mohan Bose (C) Shishir Kumar Ghosh (D) Badruddin Tyabji Ans. B

94. The invasion of Delhi by Taimar in _____ A.D marked the end of the Tughlaq empire. (A) 1645 (B) 1398 (C) 1452 (D) 1215 Ans. B

95. Who among the following was one of the Governors during the reign of Allauddin Khilji? (A) Jalal-ud-din Khilji (B) Shams-ud-din Iltutmish (C) Ghiyasuddin Tughlaq (D) Nasiruddin Mahmud Ans. C

96. Who founded the Sayyid dynasty? (A) Nizam Shah (B) Muhammad-bin-Farid (C) Khizr Khan (D) Bahlul Khan Ans. C

97. Who founded the Indian Statistical Institute on 17 December 1931? (A) P.(C) Mahalanobis (B) R.(A) Fischer (C) F. Yates (D) M.H. Hansen Ans. A

98. ______ created history in its second Twenty20 International against Ireland by achieving the highest ever T20 total at the Rajiv Gandhi International Cricket Stadium in Dehradun, Uttarakhand. (A) Pakistan (B) India (C) Afghanistan (D) Australia Ans. C

99. _____ was the first and only Muslim woman to ever sit on the throne of Delhi. (A) Fatima Al Fihri (B) Shajarat Al Durr (C) Gevher Sultan (D) Razia Begum Ans. D

100. Which one of the following was NOT a condition laid down in the GandhiIrwin Pact? (A) The India National Congress should stop the civil disobedience movement (B) Removal of salt tax, allowing to produce, trade and sell legally (C) Withdrawal of tax on khadi production (D) Participation in the Round Table Conference by the Indian National Congress Ans. C

101. Who amongst the following succeeded the Mughal throne in the year 1556? (A) Sher Shah Suri (B) Jehangir (C) Shah Jahan (D) Akbar Ans. D

102.The _____ was a group of seven Members of Parliament from the United Kingdom, constituted to suggest constitutional reforms for British India. (A) Sargent Commission (B) Fraser Commission (C) Hunter Commission (D) Simon Commission Ans. D

103.The leading light of the Rama cult was saint-poet _____who also wrote the poem ‘Ramacharitamanasa’. (A) Chaitanya (B) Vallabhacharya (C) Nimbarka (D) Tulsidas Ans. D

104.________was the first Mughal emperor in India. (A) Babur (B) Humayun (C) Akbar (D) Shah Jahan Ans. A

105. The leader of the Bhakti movement focusing on Lord Rama was __________. (A) Namdeva (B) Jaydeva (C) Vivekanada (D) Ramananda Ans. D

106.The terms ‘Jat and Sawar’ are related to which of the following administrative systems? (A) Zamindari System 8 (B) Jotedari System (C) Lqtadari System (D) Mansabdari System Ans. D

107.Who had built Taj Mahal, for his wile Mumtaz Mahal along the banks of the Yamuna River in Agra? (A) Jahangir (B) Shah Jahan (C) Akbar (D) Aurangzeb Ans. B

108.Akbar was succeeded by his son, Salim, who took the title of _______, meaning Conqueror of the World. (A) Jahangir (B) Shah Jahan (C) Jahapana (D) Badshah Ans. A

109.Who was the prime minister of India during “the Emergency between the year 1975 to 1977? (A) Charan Singh (B) Indira Gandhi (C) Moraj Desai (D) Rajiv Gandhi Ans. B

110. The Red Fort and the Jama Masjid in Delhi stand out as towering achievements of architecture during the reign of ______. (A) Shah Jahan (B) Jahangir (C) Aurangzeb (D) Akbar Ans. A

111. Which Indian monument was built by Maharaja Sawai Pratap Singh in the year 1799? (A) Mysore Palace (B) Hawa Mahal (C) Leh Palace (D) Mattancherry Palace Ans. B

112. The Victoria Memorial, conceived by Lord Curzon, represents the architectural climax of ________ city. (A) Delhi (B) Mumbai (C) Jaipur (D) Kolkata Ans. D

113. Which of the following was the most important characteristic of India’s trade throughout the colonial period? (A) Import deficiency (B) Export surplus (C) Export deficiency (D) Import surplus Ans. B

114. Humayun’s heir, _________, was born in exile and was only 13 years old when his father died. (A) Akbar (B) Shah Jahan (C) Jahangir (D) Babur Ans. A

115. Who was the fifth of the ten Sikh gurus? (A) Guru Angad (B) Guru Ramdas (C) Guru Arjan Dev (D) Guru Hargobind Ans. C

116. The Qutub Minar was named ofter the Sufi saint_________. (A) Syed Waheed ashraf (B) Alauddin Sabir Kaliyari (C) Khawaja Qutbuddin Bakhtiyar kaki (D) Qutub-ud-din Aibak Ans. C

117. The Suri King ________ was defeated by Humayun to regain his Kingdom. (A) Mahmood Suri (B) Sher Shah Suri (C) Sikandar Suri (D) Bahalol Suri Ans. C

118._____ built the world famous harmandar sahib, popularly known as the Golden Temple in Amritsar. (A) Guru Angad Dev (B) Guru Arjan Dev (C) Guru Siri Har Rai (D) Guru Ram Das Ans. B

119. During whose reign did the chinese traveller Hiuen Tsang visit India? (A) Chandragupta Vikramaditya (B) Samudragupta (C) Chandragupta I (D) Harshavardhana Ans. D 9

120. One of the prominent Buddiest structures in India, _______ Stupa at sarnath was constructed by the great Mauryan king, Ashoka. (A) Dhauli (B) Dhamekh (C) Bharhut (D) Lalitgiri Ans. B

121.____________ married Mehr-un-Nisa whom he gave the title of ‘Nur Jahan’ (light of the world). (A) Shah jahan (B) Aurangzeb (C) Akbar (D) Jahangir Ans. D

122. ______________ died in 1605, nearly 50 years after his ascension to the throne. He was buried outside of Agra at Sikandra. (A) Akbar (B) Aurangzeb (C) Shah Jahan (D) Jahangir Ans. A

123._______________ has been called the “architect king” as during his reign, the world witnessed a unique development of arts and culture of the Mughal Empire. (A) Shah Jahan (B) Jahangir (C) Aurangzeb (D) Akbar Ans. A

124. It was under the reign of ________ that the Mughal Empire reached its peak in matter of area. (A) Jahangir (B) Aurangzeb (C) Shah Jahan (D) Akbar Ans. B

125. The first Anglo-Burmese war ended with the signing of the ____. (A) Treaty of Salbai (B) Treaty of Yandabo (C) Treaty Of Purandar (D) Treaty of Titalia Ans. B

126. Mahatma Gandhi formed the Natal Indian Congress in the year____. (A) 1874 (B) 1854 (C) 1863 (D) 1894 Ans. D

127. The Bangladesh Liberation War ended on _________. (A) 17th October 1971 (B) 14th November 1972 (C) 16th December 1971 (D) 2nd October 1974 Ans. C

128. Which of the following kings is regarded as the founder of the Kingdom of Nepal? (A) Rana Bahadur Shah (B) Tribhuvan Bir Bikram Shah (C) Prithivi Narayan Shah (D) Mahendra Bik Bikram Shah Dev Ans. C

129. The Hindustan Socialist Republican Association (HSRA) was formed in the year _________ with an aim to overthrow the British. (A) 1992 (B) 1930 (C) 1921 (D) 1928 Ans. D

130. The Khilafat Movement of 1920 was organized as a protest against the injustice done to _____. (A) Iraq (B) Turkey (C) Egypt (D) Afghanistan Ans. B

131. As a reaction to Rowlatt Act, ______ was organized as National Humiliation Day. (A) 6th April 1919 (B) 8th May 1920 (C) 2nd February 1913 (D) 14th June 1921 Ans. A

132.In which year was the East India Company incorporated for the exploitation of trade with East and Southeast Asia and India? (A) 1596 (B) 1605 (C) 1612 (D) 1600 Ans. D

133.Who among the following wrote the book ‘A History of the Sikhs’? (A) Khushwant Singh (B) Amrita Pritam (C) Bhai Vir Singh (D) Gurbachan Singh Talib Ans. A

134.The Sepoy Mutiny in India started from _____. (A) Meerut (B) Bareilly (C) Champaran (D) Rajkot Ans. A 10

135.Who was the Indian Army Chief at the time of Bangladesh Liberation War? (A) Roy Bucher (B) Rob Lockhart (C) Sam Manekshaw (D) K M Cariappa Ans. C

136. In which year did the Patharughat Peasant Uprising against the tax policies of British take place in Assam? (A) 1894 (B) 1873 (C) 1862 (D) 1885 Ans. A

137. Manipur, Meghalaya and Tripura became states under ______. (A) North Eastern Republic of India Act, 1972 (B) North Eastern Areas (Reorganisation) Act, 1971 (C) North Eastern Retention (Reconstruction) Act, 1971 (D) North Eastern Region New State Act, 1972 Ans. B

138.The former princely state of Tripura in the north-eastern part of India was ruled by ______ Dynasty. (A) Nagvanshi (B) Haihaya (C) Manika (D) Ahom Ans. C

139. The Indus Water Treaty was signed between India and ______. (A) Pakistan (B) Afghanistan (C) Bangladesh (D) China Ans. A

140. _____ assumed the title of ‘Gangaikondachola’ or the conqueror of the river Ganga. (A) Vijjayalay Chola (B) Rajaraja Chola I (C) Rajadhiraja Chola (D) Rajendra Chola I Ans. D

141. In which year was the ‘Battle of Goa’ fought? (A) 1510 (B) 1524 (C) 1502 (D) 1514 Ans. A

142. Who was the ruler of the Vaghela Dynasty of Gujarat after whose defeat the kingdom was passed to Allauddin Khilji? (A) Saranga Deva (B) Arjuna Deva (C) Rama (D) Karandev Ans. D

143. When was the Constitution of Pakistan enforced? (A) 1947 (B) 1965 (C) 1952 (D) 1973 Ans. D

144.Which of the following was a port city of the Indus Valley Civilization? (A) Lothal (B) Dholavira (C) Rakhigarhi (D) Kalibangan Ans. A

145.During World War II, the Battles of Kohima and Imphal were fought in the year _____. (A) 1944 (B) 1945 (C) 1942 (D) 1943 Ans. A

146. In the year ______, the Maratha Empire ceased to exist with the surrender of the Marathas to the British, ending the Third Anglo-Martha War. (A) 1792 (B) 1806 (C) 1811 (D) 1818 Ans. D

147. _____ is well-known for the golden beautification of the Harmandir Sahib Gurdwara in Amritsar, famously known as the Golden Temple. (A) Charat Singh (B) Ranjit Singh (C) Duleep Singh (D) Maha Singh Ans. B

148. Burma became independent soverign republic in the year _____. (A) 1950 (B) 1962 (C) 1948 (D) 1946 Ans. C

149. Mitra Mela was a revolutionary organisation founded by Veer Savarkar in the year ______. (A) 1864 (B) 1873 (C) 1900 (D) 1856 Ans. C

150. Opium wars were fought between the British and _____. (A) Bhutan (B) Myanmar (Burma) (C) Afghanistan (D) China Ans. D

151. Tipu Sultan and British East India Company signed the Treaty of Mangalore in the year ______. (A) 1784 (B) 1799 (C) 1792 (D) 1764 Ans. A

152. British East India Company defeated the Portuguese in the _____. (A) Battle of Suvali (B) Battle of Buxar (C) Battle of Plassey (D) Battle of Chamkaur Ans. A

153. Sir Thomas Roe visited the court of Mughal ruler _______ as the ambassador of the king of England. (A) Humayun (B) Jahangir (C) Shah Jahan (D) Akbar Ans. B

154. Surendranath Banerjee and Ananda Mohan Bose founded __________ in Bengal in 1876. (A) Bengal Association (B) Oriental Association (C) Indian Association (D) Tathagat Association Ans. C

155. When was the ‘Battle of Tukaroi’ fought? (A) 1575 (B) 1546 (C) 1565 (D) 1532 Ans. A

156. The Aligarh Movement was started by_____ . (A) Muhammad Ali Jinnah (B) Maulana Manzoor Ahsan (C) Dr. Maghfoor Ahmad Ajazi (D) Syed Ahmed Khan Ans. D

157. In which year was the Battle of Saragarhi fought? (A) 1897 (B) 1878 (C) 1854 (D) 1867 Ans. A

158. Who was the first Russian prime minister to visit independent India? (A) Vladimir Putin (B) Boris Yeltsin (C) Mikhail Gorbachev (D) Nikolai Bulganin Ans. D

159. Which state of India was ruled by the Ahom Dynasty? (A) Karnataka (B) Rajasthan (C) Odisha (D) Assam Ans. D

160.Who among the following was the last Nawab of Awadh? (A) Muhammad Mukim (B) Amjad Ali Khan (C) Saadat Ali Khan (D) Wajid Ali Shah Ans. D

161. The ‘Instrument of Surrender’ which ended the Portuguese rule in India was signed on __________. (A) 29th December 1951 (B) 26th January 1948 (C) 15th August 1947 (D) 19th December 1961 Ans. D 12

162. The movement of the local farmers of Bardoli in Gujarat against the British in 1928 was led by __________. (A) Vallabhbhai Patel (B) Lokmanya Tilak (C) Jawaharlal Nehru (D) Lal Bahadur Shastri

163. Which is the oldest operating port in India built by the British East India Company? (A) Chennai Port (B) Kolkata Port (C) Mumbai Port (D) Vishakapatnam Port Ans. B

164. The East India Company sent Captain William Hawkins to the court of Emperor ________ in 1608 to seek permission to open a factory at Surat. (A) Shah Jahan (B) Jahangir (C) Humayun (D) Akbar Ans. B

Thanks for Visiting:)

VideRime

Arbaj Demrot is the founder of VideRime Online Learning, a leading engineering website. He did his BE Civil and M.Tech Structure from RGPV University, Bhopal and has been working as an Assistant Professor in a reputed college.

Leave a Reply

error: Content is protected !!